GÜSİAD’ın konuğu bu kez Koza Altın İşletmeleri Genel Müdür Yardımcısı Hayri Öğüt oldu. Gümüşhane’deki madenlerin çıkarılması ve işlenmesi konusunda hassasiyet gösteren GÜSİAD, zaman zaman konunun uzmanları ile toplantılar yaparak üyelerini ve kamuoyunu bilgilendirmektedir.
Daha önce metalürji Mühendisleri Odası Başkanı Cemalettin KÜÇÜK ile İTÜ öğretim üyesi Prof. Dr. İsmail DUMAN’ı konuk eden ve konu ile ilgili görüşlerini alan GÜSİAD bu kez Koza Altın Madeni işletmeleri Genel Müdür yardımcısı Hayri ÖĞÜT’ ü Sait Halim Paşa Yalısı’nda konuk etti. Hayri ÖĞÜT, beraberinde daha önce Gümüşhane’de görev yapan Vedat OYGÜR ile birlikte katıldığı toplantıda; GÜSİAD ve GÜMÜP üyelerine sunum yapmıştır. Sunumunda, Koza Altın Madeni işletmelerinin Mastra’da işletmekte olduğu tesiste kullanılan teknolojinin son teknoloji olduğunu ve bunun çevreye bir zararının olmadığını belirtmiştir.
Bunun üzerine zaman zaman hararetli tartışmaların yaşandığı toplantıda GÜSİAD belirli konuların açıklığa kavuşturulması gerektiğine vurgu yapmıştır.
GÜSİAD KOZA’YA ÇEVRE GÜVENLİĞİNİ VE SOSYAL SORUMLULUKLARINI SORDU
GÜSİAD-Gümüşhane Sanayici ve İş Adamları Derneği Genel Merkezi tarafından Gümüşhane’de faaliyet gösteren maden şirketlerinin madenlerin çıkarılması ve işletilmesinde çevre güvenliği konusundaki teknik önlemler ve çevreye etkileri konusunda Metalurji Mühendisleri Odası Başkanı Cemalettin Küçük ve İTÜ Öğretim Üyesi Prof.Dr. İsmail DUMAN ı konuk etmesinden sonra, KOZA maden işletmelerinin faaliyetleri hakkında bilgi verme talebi ile GÜSİAD tarafından İstanbul- Sait Halim Paşa Yalısında Koza yetkilileri tarafından bir sunum gerçekleşti.Sunu, Koza işletmesinde yönetici Hayri Öğüt tarafından Güsiad ve Gümüp üyelerine verildi.
Öğüt tarafından yapılan sununun ardından katılımcıların sorularını cevaplama sırasında zaman zaman gerginlikler yaşandı.Öğüt, daha önce Sn.Duman ve Sn.Küçük tarafından GÜSİAD’a yapılan sunuda bilimsel olmayan açıklamalar bulunmaktadır denilince, salonda tepkiler oluştu.
GÜSİAD ve GÜMÜP üyelerinin Öğüte yönelttikleri soruların başında şunlar vardı;
– Bu işleme tekniği dünyanın en son teknolojik uygulamasımıdır?
– Bu teknolojinin siyanürle işleme tekniği dışında alternatif uygulamaları üzerinde ArGe projeleri üzerinde çalışma yaptınız mı?
– Siyanür havuzunda suyun buharlaşması ile siyanürün doğadaki arseniği uyandırması görüşü hakkında neler düşünüyorsunuz?
– Tesislerinizde olası sızıntılarda veya tektonik hareketlerde bu sızıntılar için tedbirleriniz var mı?
– Gümüşhanede yapılan ÇED toplantısının sonucları pozitif oldu mu? Katılımcıların sunularınıza onay verdiklerini söyleyebilrimisiniz? – – ÇED sonuçlarını kamuyoyu ile paylaştınız mı?
– Tesislerde yapılan kontrol testleri kimler tarafından yapılıyor? Bu peryodik kontrolleri sitenizden veya kamuyoyu bilgilendirme portallarından paylaşmanız daha doğru değil mi?
– Sosyal sorumlulukalr kapsamında Gümüşhanede yapmanız gereken yatırımlar yada yardımları hangi boyutta yapıyorsunuz, bu konuda son 3 yıl içeriisnde yapığınız yatırımlar nelerdir?
– Uşaktaki maden şirketi 5 milyon dolarlık yatırı yaparken, Gümüşhanede yapılan yatırımların tutarı nedir?